HubSpot CRM & Inbound Marketing Insights

Hoe ondersteunt de AI-chatbot van HubSpot je websitebezoekers?

Hoe ondersteunt de AI-chatbot van HubSpot je websitebezoekers?
5:58

Hoe ondersteunt de AI-chatbot van HubSpot je websitebezoekers

fluitje van een Nederlandse centE-mailcampagnes activeren, leads kwalificeren, afspraken plannen en gerichte klantondersteuning bieden met 1-op-1 klantgesprekken. Op welk moment je websitebezoekers ook maar contact met je organisatie opnemen. Met de AI-aangedreven chatbot van HubSpot is dat een fluitje van een cent.🎶 

Wat is een AI-chatbot?

Met een AI-aangedreven chatbot voer je 1-op-1 klantgesprekken met een computer. Bijvoorbeeld via een website of een Instant Messenger-tool, zoals Facebook Messenger en WhatsApp. Net zoals bij een gewone chatbot. Door de toevoeging van Artificial Intelligence (machine learning) ‘leert’ de chatbot door de klantgesprekken. De antwoorden worden daardoor steeds nauwkeuriger. 

Hoe werkt de AI-chatbot van HubSpot?

Vandaag de dag zijn de verwachtingen van (toekomstige) klanten ontzettend hoog. Als onderneming wil je graag aan die verwachtingen voldoen. Anders loopt je doelgroep namelijk zo over naar een concurrent.

AI-chatbot van HubSpotEen handig medium daarbij is de AI-chatbot van HubSpot. Waarmee je jouw websitebezoekers AI-aangedreven chatervaringen op maat aanbiedt. De AI-chatbot kan namelijk:

En nog veel meer! Zodat je organisatie tijd bespaart met het handmatig beantwoorden van klantvragen. En waardevolle klantdata geautomatiseerd vastlegt in je CRM-software. Je krijgt dus een geweldig beeld van wat er bij je (toekomstige) klanten speelt. 

AI-chatbot statistieken in HubSpot
 👉 TIP: De meeste organisaties plaatsen de AI-chatbot van HubSpot op hun website. Maar je kunt 'm ook aan je Facebook Messenger-account toevoegen.

De AI-chatbot configureren

Configuratie van de AI-chatbot van HubSpotDe AI-chatbot van HubSpot aan een gedeelde inbox koppelenHet is niet moeilijk om met de AI-chatbot te beginnen. HubSpot bevat namelijk 5 handige bot-templates en een intuïtieve chatbot-builder. Zonder programmeerkennis zet je jouw eigen AI-chatbot daarmee zo in elkaar.
 
Eerst verbind je de AI-tool aan een chatkanaal van de Conversations inbox of de Helpdesktool. In dit chatkanaal bepaal je de beschikbaarheid van de AI-chatwidget en je medewerkers. Daarna zoek je een passende bot-template uit als je dat wilt. Want je kunt de bot ook helemaal zelf bouwen.

Je AI-chatbot in HubSpot configurerenDe look&feel pas je met de visuele editor aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je bedrijfslogo en de kleuren van je huisstijl. Je voegt nog wat unieke vragen en tekst toe. En met ‘if/then-vertakkingen’ bepaal je de gespreksstroom.

Tenslotte leg je vast welke content de AI-chatbot voor het beantwoorden van de klantvragen mag gebruiken. Bijvoorbeeld alles wat er in je kennisbank en/of op je openbare website-URL staat. 

De AI-chatbot van HubSpot op je website plaatsen

De AI-chatbot verschijnt als een chatwidget op je websitepagina’s. Je bepaalt zelf op welke pagina’s dat is. Bijvoorbeeld alleen op je prijzenpagina’s en op je productpagina’s.

Ook bepaal je wanneer je websitebezoekers de AI-chatbot te zien krijgen. Bijvoorbeeld als websitebezoekers je websitepagina al 2 minuten bekijken. Of als ze op een speciale gesegmenteerde CRM-lijst staan. Je kunt zelfs rekening houden met de browsertaal, het apparaattype en het land.

Welkomstboodschap van je AI-chatbot in HubSpotOm je websitebezoekers te begroeten voeg je een passend welkomstbericht toe. Dit welkomstbericht is het eerste wat je websitebezoekers van de AI-chatbot zien. De AI-chatbot stelt vervolgens een reeks vragen. Hiermee verzamelt de AI-tool alle benodigde informatie om je klanten zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Door de toestemmingsbanner toe te voegen zorg je ervoor dat je aan de AVG-wetgeving voldoet. Vraag bijvoorbeeld om toestemming voordat je websitebezoekers een antwoord kunnen verzenden. Uiteraard bepaal je samen met een juridisch expert hoe je dit voor jouw organisatie wilt regelen. 

Cookies banner in je HubSpot AI-chatbot
👉 LET OP: Voeg je de AI-chatbot aan een website toe, die niet door HubSpot wordt gehost? Bijvoorbeeld een Wordpress-website, die je aan je CRM-portaal gekoppeld hebt. Dan moet je een trackingcode toevoegen aan de websitepagina’s waarop je de AI-chatbot wilt tonen.

24/7 Selfservice voor je websitebezoekers 

Selfservice voor je websitebezoekers met de AI-chatbot van HubSpot

Is je AI-chatbot goed geconfigureerd en op je website geïnstalleerd? Dan beantwoordt de AI-tool geautomatiseerd de klantvragen die binnenstromen. Komt de AI-chatbot er niet uit? Dan zoekt de AI-tool naar een andere opvolgingsmanier. Zo kan het klantgesprekken bijvoorbeeld automatisch aan een geschikte medewerker overdragen voor een live chatgesprek. 

Hoe de AI-chatbot reageert hangt van de chatreden en de klantreacties af. Afhankelijk daarvan bepaalt de AI-chatbot bijvoorbeeld of er kennisbankinformatie voorgeschoteld wordt. Of er een live chatgesprek nodig is. Of dat juist een afspraak met een medewerker de gewenste opvolgmethode is. 

Neemt een websitebezoeker op een onmogelijk tijdstip contact op? Waardoor er geen medewerker aanwezig is om de chatvragen live te beantwoorden. Dan kan de AI-chatbot een salesafspraak inplannen of een serviceticket aanmaken. Zodat je in staat bent om de klant op een later moment alsnog goed op te volgen. De bot deelt hiervoor bijvoorbeeld een vergaderlink. Zodat de websitebezoeker zelf een passend tijdstip kan uitkiezen. 

chat feedback in HubSpotOok andere taken automatiseer je met de AI-chatbot. Zoals je chatbezoekers aan gesegmenteerde e-maillijsten of geautomatiseerde workflows toevoegen. Maak bijvoorbeeld automatisch marketingcontacten van je chatlow-leads, zodat je ze kunt nurturen. Of verzamel geautomatiseerd feedback van chatbezoekers met HubSpot’s enquêtetools.
 
Kortom: de AI-chatbot verlicht de werkzaamheden van verschillende teams. En ondersteunt je bij het genereren van nieuwe leads!

Meer over HubSpot leren? 

➜ Neem een kijkje bij onze blogs, video’s en casestudies.
➜ Bekijk onze ultieme HubSpot CRM demo video.
➜ Download het HubSpot productoverzicht.
➜ Of boek hieronder direct een softwaredemonstratie op maat in mijn agenda.

Ontvang updates per email