van Maxime Buis op 22-4-25 8:59

Worstelt je bedrijf met een slechte datakwaliteit? Waardoor er allerlei onnodige fouten ontstaan. Je de verkeerde beslissingen neemt. Waardevolle kansen mist. En tijd door te trage inefficiënte processen verliest.
Dan wordt het misschien eens tijd om daar wat aan te doen. Data is namelijk de brandstof voor het succes van je organisatie. Foute, inconsistente en verouderde gegevens zijn als vuiltjes in de benzine van je auto. Je bedrijfsprocessen gaan erdoor haperen. Je hebt een goede datakwaliteit nodig om succesvol te kunnen zijn.
In dit blog ontdek je de 7 meest voorkomende oorzaken van een slechte datakwaliteit. En – nog belangrijker – hoe je ze oplost.
Wat is datakwaliteit?
Datakwaliteit zegt iets over hoe betrouwbaar, compleet en actueel je gegevens zijn. Bijvoorbeeld in je CRM-systeem of ERP-oplossing. Heeft je data een goede kwaliteit? Dan zijn de gegevens bruikbaar. Je kunt de informatie dan bijvoorbeeld gebruiken om e-mails te personaliseren en resultaten te analyseren.
Goede data:
- Klopt. Is een naam bijvoorbeeld verkeerd gespeld? Of zit er een fout in een e-mailadres? Dan ontstaan er communicatieproblemen als je de informatie gebruikt.
- Is volledig. Ontbreekt er bijvoorbeeld een adres in een bedrijfsprofiel. Dan is het lastig om daarop te segmenteren.
- Is consistent. Stel dat je CRM-gegevens steeds op een andere manier invoert. De ene keer zet je 'Karel van Appel' bijvoorbeeld in 1 dataveld. En de keer erna in 3 losse datavelden voor de voornaam, het tussenvoegsel en de achternaam. Dan kun je de informatie niet goed sorteren en filteren.
- Is actueel. Gegevens veranderen voortdurend. Dus je moet ze regelmatig bijwerken. Denk bijvoorbeeld aan verouderde telefoonnummers en adressen.
Waarom is goede datakwaliteit belangrijk?
Goede datakwaliteit helpt je bedrijf om betere beslissingen te nemen en efficiënter te werken. Zo:
- Bouw je betere klantrelaties op met gepersonaliseerde communicatie.
- Verlies je minder tijd aan fouten en correcties door inefficiënte processen.
- Voorkom je kosten door onnodige fouten en dubbel werk.
- Voldoe je makkelijker aan de geldende wet- en regelgeving, zoals de AVG.
- Beschik je over betrouwbare rapportages voor je strategische besluitvorming.
- Verbetert je concurrentiepositie als je met goede data werkt.
Een goede datakwaliteit helpt je organisatie dus vooruit. Of je nou marketingcampagnes maakt, klantenservice problemen oplost of leads opvolgt. Terwijl een slechte datakwaliteit tot inefficiënte processen en problemen leidt.
👉 TIP: Misschien vind je dit artikel interessant om te lezen? 5 Grote bedrijfsrisico's door slecht data management.
7 Belangrijke oorzaken van een slechte datakwaliteit
Een slechte datakwaliteit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Gelukkig zijn er veel manieren om dit probleem aan te pakken. Hieronder bespreek ik hoe je de 7 belangrijkste oorzaken verhelpt.
Oorzaak 1: Niet zo goed bijgehouden gegevens
Kampt je bedrijf met verouderde data? Dan is dat ontzettend irritant. Hoe bereik je bijvoorbeeld een klant, die verhuisd is? Of waar het telefoonnummer niet meer van klopt? Als je wijzigingen niet goed bijhoudt werk je algauw met verkeerde gegevens.
Dubbele data is ook vervelend. Stel dat je CRM-software 3 CRM-records voor dezelfde klant bevat. En dat je ze alle drie moet doorspitten om een goed beeld te krijgen. Dat kost je onnodig veel tijd en werkt ook nog eens fouten in de hand.
Hoe je dit probleem oplost? Door regelmatig datacontroles uit te voeren en dubbele gegevens te verwijderen. Geavanceerde CRM-software zoals HubSpot herkent dubbele records. En voegt ze (automatisch) voor je samen als je dat wilt.
👉 TIP: Spreek je klanten? Vraag dan om hun gegevens te controleren. Of nog beter: laat ze zelf hun gegevens via een klantenportaal bijwerken.
Oorzaak 2: Handmatige invoerfouten
Neem je veel gegevens handmatig over? Dan maak je misschien regelmatig een typfoutje. Je vergeet af en toe een veld in te vullen. Of vult data per ongeluk op verschillende manieren in. Logisch dat dit gebeurt natuurlijk. Maar het leidt wel tot onbetrouwbare gegevens.
Invoerfouten beperk je op verschillende manieren:
- Automatiseringstools kunnen datafoutjes automatisch voor je corrigeren.
- Met validatieregels herkent je systeem bepaalde invoerfouten. Dankzij meldingen verbeter je ze gelijk.
- Invoerbeperkingen helpen je om gegevens consistent in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan datumformaten en keuzemenu's.
- Getrainde medewerkers begrijpen hoe ze gegevens correct in moeten voeren.
- Geïntegreerde systemen nemen tenslotte geautomatiseerd informatie van elkaar over. Zodat je de informatie nog maar één keer (handmatig) hoeft in te voeren.
Oorzaak 3: Gebrek aan standaardisatie
Zijn er geen duidelijke afspraken over hoe je gegevens moet invoeren? Dan ontstaat er chaos. De ene medewerker schrijft bijvoorbeeld 'Amsterdam'. Terwijl een ander 'A'dam' invoert. Dit maakt het natuurlijk moeilijk om gegevens goed te analyseren.
Deze oorzaak los je op door duidelijke invoerregels af te spreken. Bijvoorbeeld dat je plaatsnamen altijd helemaal moet uitschrijven. Deze afspraken leg je bijvoorbeeld in een handleiding vast.
👉 TIP: Gaat er toch iets mis en gebruik je goede software voor je data management? Dan wijst het systeem je vanzelf op de datafout.
Oorzaak 4: Géén of slechte data-integratie tussen systemen
Bedrijven werken vaak met meerdere systemen. Bijvoorbeeld met CRM-software, een ERP-oplossing en marketingsoftware. Communiceren deze systemen niet of niet goed met elkaar? Dan is de data versnipperd. Dit leidt tot allerlei soorten fouten en vertragingen.
Dit probleem los je op door vanuit 1 centrale databron zoals HubSpot te werken. De andere softwarepakketten waar je mee werkt koppel je daaraan. Bijvoorbeeld met behulp van API's en webhooks. Uiteraard controleer je regelmatig of de uitwisseling van gegevens nog goed verloopt.

Oorzaak 5: Onvolledige gegevensinvoer
Soms ontbreken er belangrijke gegevens in een database. Zoals een e-mailadres bij een contact. Of een telefoonnummer bij een bedrijf. Ook deze oorzaak belemmert je bedrijfsprocessen.
Er zijn verschillende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Verplichte velden op formulieren.
- Softwaretools die de ontbrekende gegevens automatisch aanvullen.
- Klanten en medewerkers vragen om de ontbrekende gegevens toe te voegen.
Zo bevat HubSpot bijvoorbeeld Breeze Intelligence. Waarmee je jouw CRM-records geautomatiseerd met allerlei bedrijfsgegevens verrijkt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsnamen, bedrijfslogo's, adressen, telefoonnummers, branches, omzetten en LinkedIn-bedrijfspagina's.
Oorzaak 6: Slechte beveiliging en toegang tot data
Hebben er teveel mensen toegang tot bepaalde data? Dan ontstaan er ook sneller fouten. Bijvoorbeeld doordat gegevens (ondoordacht) overschreven of verwijderd worden.
Werkt je bedrijf daarnaast met allerlei losstaande systemen? Dan is de kans op datalekken en onbevoegde toegang groter. Één centraal systeem beveilig je namelijk makkelijker dan allemaal losse softwarepakketten. Met 1 databron heb je bovendien meer overzicht.
Je lost dit probleem op door:
- Je data zoveel mogelijk in 1 centraal systeem met een sterke beveiliging te centraliseren. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, Two Factor Authentication (2FA) en de versleuteling van je gegevens.
- Alleen toegang aan medewerkers te geven, die de gegevens echt nodig hebben.
- Wijzigingen met versiebeheer bij te houden. Zodat je oude versies kunt herstellen als dat nodig is.
👉 TIP: Kies je voor een all-in-one CRM-platform zoals HubSpot? Dan zitten daar veel standaard tools in. Misschien kun je daarmee afscheid nemen van bepaalde tools. Voor het verzenden van marketing e-mails en marketingautomatisering bijvoorbeeld.
Oorzaak 7: Géén duidelijke verantwoordelijkheid
Is niemand in je organisatie verantwoordelijk voor de data? En voert niemand regelmatig controles op de datakwaliteit uit? Dan is de kans groot dat er een datazooitje ontstaat.
Het is duidelijk hoe je dit op moet lossen: een data-eigenaar aanwijzen. Iemand die de datakwaliteit nauwlettend in de gaten houdt. En actie onderneemt als er data-gerelateerde problemen ontstaan.
👉 TIP: Stel meetbare doelen voor datakwaliteit op. Bijvoorbeeld voor het percentage correcte klantgegevens in je CRM-software. En houd deze doelen op een dashboard met rapportages bij.
Wil je jouw datakwaliteit graag verbeteren?
Begin dan met kleine stapjes. Zoals een verantwoordelijke aanstellen, die de data periodiek controleert. En afspraken maken over hoe je de data moet invoeren.
Is je huidige systeem erg vervuild? En ben je toe aan software met meer integratiemogelijkheden en automatische dataverbeteringsfuncties? Dan kunnen wij je helpen met een datamigratie naar HubSpot. Waarin je met schone data start.
Ben je benieuwd wat HubSpot andere bedrijven oplevert? Bekijk hieronder een paar van onze succesverhalen.